اکبر هاشمی رفسنجانی
| |
شناسنامه | |
---|---|
نسب | میرزاعلی هاشمی بهرمانی |
زادروز | ۳ شهریور ۱۳۱۳ شمسی |
شهر تولد | بهرمان |
کشور تولد | ایران |
تاریخ درگذشت | ۱۹ دی ۱۳۹۵ش |
آرامگاه | حرم امام خمینی |
نام همسر | عفت مرعشی |
فرزندان | محسن، مهدی، یاسر، فاطمه و فائزه. |
اطلاعات سیاسی | |
پستها | عضو شورای انقلاب، رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس جمهور، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضو مجلس خبرگان ، جانشین فرماندهی کل قوا. |
اطلاعات علمی و مذهبی | |
اساتید | امام خمینی، آیت الله بروجردی، سید محمد محقق داماد، مرتضی حائری یزدی، سید محمد حسین طباطبایی. |
وبگاه رسمی |
اکبر هاشمی بهرمانی مشهور به اکبر هاشمی رفسنجانی (۱۳۱۳ - ۱۳۹۵ش) روحانی، سیاستمدار و از تاثیرگذارترین شخصیتهای جمهوری اسلامی ایران بود. وی از یاران شاخص امام خمینی در مبارزه علیه حکومت پهلوی بود و چند بار دستگیر و زندانی شد. از موسسان جامعه روحانیت مبارز تهران، عضویت در شورای انقلاب، سرپرستی وزارت کشور، عضویت در هیات موسس حزب جمهوری، ریاست مجلس شورای اسلامی، جانشین فرماندهی کل قوا و فرماندهی جنگ، دو دوره ریاست جمهوری، ریاست شورای عالی امنیت ملی، ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام از تاسیس تا زمان درگذشت، امامت جمعه موقت تهران از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۸ش، نمایندگی مردم تهران در مجلس خبرگان از ابتدای تأسیس و ریاست آن مجلس از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۹ش، و ریاست هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی از جمله فعالیتهای وی پس از انقلاب بود.
زندگینامه
اکبر هاشمی بهرمانی در ۳ شهریور ۱۳۱۳ش در روستای بهرمان شهرستان رفسنجان در استان کرمان به دنیا آمد. پدرش میرزاعلی هاشمی بهرمانی تحصیلات حوزوی داشت و از باغداران منطقه بود که محل رجوع مسائل دینی و مادی مردم بود. مادرش ماهبیبی صفریان نام داشت. هاشمی در ۵ سالگی تحصیل قرآن، گلستان سعدی و نصاب الصبیان را در مکتبخانه آغاز کرد. در سال ۱۳۲۷ش و در سن ۱۴ سالگی به همراه پسرعمویش محمد هاشمیان برای تحصیل علوم دینی به قم رفت.
هاشمی دروس مقدمات و سطح را در درس حسینعلی منتظری، علی مشکینی، محمد صدوقی، مصطفی اعتمادی و محمد مجاهدی حاضر شد و در درس خارج مراجعی از جمله بروجردی، امام خمینی، محقق داماد، سید محمدرضا گلپایگانی، مرتضی حائری یزدی و سید شهاب الدین نجفی مرعشی شرکت کرد. همچنین فلسفه و تفسیر را از علامه طباطبایی، حسینعلی منتظری و ابوالفضل زاهدی آموخت.
هاشمی در سال ۱۳۳۷ش با عفت مرعشی ازدواج کرد. فاطمه، محسن، فائزه، مهدی و یاسر پنج فرزند آنان هستند.
درگذشت
هاشمی رفسنجانی، یکشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۵ش، در پی سکته قلبی، به بیمارستان شهدای تجریش منتقل شد و همان روز در ۸۲ سالگی درگذشت. در ۲۱ دی ۱۳۹۵ش، آیتالله خامنهای در دانشگاه تهران بر پیکر او نماز اقامه کرد و پس از تشییع در حرم امام خمینی به خاک سپرده شد.
آثار
- سرگذشت فلسطین (ترجمه)
- امیرکبیر: قهرمان مبارزه با استعمار
- آزاداندیشی اسلامی و روشنفکری اسلامی
- فرهنگ قرآن (۳۳ جلد)
- تفسیر راهنما
- انقلاب یا بعثت جدید
- جهان در عصر بعثت (با مشارکت محمدجواد باهنر)
- جایگاه مساجد در نظام اسلامی از منظر قرآن
- السیاسة الاقتصادیة فی الحکومة الاسلامیة
- تحقیقی کوتاه پیرامون معجزه
- خاطرات اکبر هاشمی رفسنجانی
مبارزات انقلابی و اقدامات فرهنگی تا سال ۱۳۵۷
هاشمی در سالهای اولیه اقامت در قم با فدائیان اسلام آشنا شد. وی به فدائیان علاقه داشت اما برخی از رفتارهای سیاسی آنان را نمیپسندید و جانب مرجع تقلید خود آیت الله بروجردی را میگرفت. وی چند سال بعد با امام خمینی آشنا شد و در جمع شاگردان وی قرار گرفت. هاشمی در سال ۱۳۳۶ش برای اولین بار با آیتالله خامنهای آشنا شد.
در سال ۱۳۳۷ش که ایام تبلیغی محرم را در همدان میگذراند، در روز عاشورا ضمن اشاره به سرنوشت سقوط نظام سلطنتی عراق، انتقاد تندی را متوجه نظام سلطنتی پهلوی کرد که به همین دلیل دستگیر و بعد از چند روز آزاد شد.
هاشمی در سال ۱۳۳۸ش با همکاری دوستان خود بهویژه محمدجواد باهنر و مشورت امام خمینی، نشریه مکتب تشیع را منتشر کرد. در این نشریه مسائل اجتماعی و سیاسی به شکل نو توسط متفکران اسلامی و فضلای حوزوی عرضه میشد تا در رقابت با اندیشههای مارکسیستی و ملیگرایانه از دیدگاههای اسلامی دفاع کند.
هاشمی در سال ۱۳۴۱ش و در ماجرای لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی از سوی امام خمینی به استانهای یزد و کرمان رفت و پیام امام را به علما رساند. در ۲۱ فروردین ۱۳۴۲ پس از حادثه واقعه فیضیه دستگیر و جزء اولین طلاب به سربازی اعزام شد و بعد از واقعه ۱۵ خرداد پادگان را ترک کرد و بازنگشت. وی در سال ۱۳۴۳ش کتاب سرگذشت فلسطین نوشته اکرم زعیتر را به فارسی ترجمه کرد. در دوران حصرِ امام خمینی، هاشمی با همکاری دوستانش دو نشریه بعثت و انتقام را منتشر کردند. هاشمی با امضای اعلامیهای اعتراضی به تبعید امام خمینی توسط ساواک در تاریخ ۱۳۴۳/۱۲/۱۲ دستگیر و چهار ماه زندانی شد. او در ۶ دی ۱۳۴۴ش در نجفآباد در پایان یک سخنرانی برای سلامتی امام خمینی دعا کرد و دستگیر شده و به قم بازگردانده شد.
با کشف اساسنامه گروه مخفی یازده نفره از شاگردان آیت الله خمینی، هاشمی تحت تعقیب قرار گرفت و زندگی نیمهمخفی در پیش گرفت. در همین دوران کتاب «امیرکبیر یا قهرمان مبارزه با استعمار» را منتشر کرد و در خلال این کتاب، اندیشههای اصلاحی امیرکبیر در ایران و نیاز کشور به تحول و از میان بردن مفاسد را مطرح کرد.
ساواک در سال ۱۳۵۰ش برای پیشگیری از اخلال در جشنهای ۲۵۰۰ ساله، جمعی از روحانیان از جمله هاشمی را دستگیر کرد، ولی در سال ۱۳۵۱ش با وثیقه آزاد شد. وی بار دیگر به سبب فعالیتهای سرّی و مسافرت به خارج از کشور، در سال ۱۳۵۴ش دستگیر و تا پاییز ۱۳۵۷ش زندانی شد. هاشمی بعد از آزادی از زندان به همراه مرتضی مطهری، محمدجواد باهنر، مهدوی کنی، سید علی حسینی خامنهای، سید محمد حسینی بهشتی، جامعه روحانیت مبارز تهران را تشکیل دادند.
از شورای انقلاب تا مسئولیتهای اجرایی پس از پیروزی انقلاب
در سال ۱۳۵۷ش با تشکیل شورای انقلاب، هاشمی به عضویت این شورا درآمد و در ساماندهی راهپیماییها و در شکلگیری و مدیریت اعتصاب دانشگاه تهران برای بازگشایی فرودگاه مهرآباد نقش داشت. او همچنین برای حل مشکل سوخت مردم در قالب هیئت اعزامی امام خمینی به مناطق نفتی سفر کرد و در تشکیل ستاد استقبال و تأمین امنیت رهبر انقلاب فعال بود. هاشمی در ۱۵ بهمن ۱۳۵۷ حکم امام خمینی برای نخست وزیری مهدی بازرگان را قرائت کرد. او در بهمن ۱۳۵۷ به همراه سید محمد حسینی بهشتی، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، سید علی خامنهای و محمدجواد باهنر، حزب جمهوری اسلامی را تأسیس کردند تا در رقابت با گروههای دیگر به نیروهای همفکر انسجام دهند.
هاشمی در ۴ خرداد ۱۳۵۸، توسط گروه فرقان مورد سوء قصد قرار گرفت، اما با کمک همسرش از ترور جان سالم بهدر برد و زخمی شد. در پی این اتفاق،امام خمینی پیامی صادر کرد و جملهای از آن پیام مشهور شد: «بدخواهان بدانند هاشمی زنده است، چون نهضت زنده است.»
در تیر ۱۳۵۸، شورای انقلاب و دولت موقت ادغام شدند و برخی از روحانیان به وزارتخانهها رفتند. هاشمی به وزارت کشور رفت و نماینده شورای انقلاب و معاون سپاه پاسداران وزارت کشور شد. در این دوره، مسئولیت وزارت کشور با هاشم صباغیان بود. هاشمی پس از استعفای دولت موقت، سرپرست وزارت کشور شد.وی همچنان از تیرماه ۱۳۶۰ تا تیرماه ۱۳۸۸ با اقامه ۴۲۰ نماز جمعه در تهران پر کارترین خطیب جمعه تهران محسوب می شود.
ریاست مجلس شورای اسلامی
هاشمی در انتخابات اولین دوره مجلس پس از انقلاب، در ۲۴ اسفند ۱۳۵۸ از تهران بهعنوان نفر چهاردهم انتخاب شد و در جایگاه ریاست مجلس قرار گرفت. از جمله اقدامات اساسی و جنجالبرانگیز مجلس اول، تصویب عدم کفایت سیاسی ابوالحسن بنی صدر(رییس جمهور وقت) و تصویب آزادی گروگانهای سفارت آمریکا بود.
هاشمی، ۲۰ مهر ۱۳۵۹ به عضویت شورای عالی دفاع و سخنگوی آن شورا منصوب شد. یک سال بعد در ۲۱ مهر ۱۳۶۰ توسط امام خمینی به عنوان نماینده رهبری در شورای عالی دفاع منصوب و سپس جانشین فرمانده کل قوا شد. این مسئولیت تا پایان جنگ ادامه داشت. بعدها نحوه پایان جنگ یکی از مسائل مناقشهبرانگیز تا زمان درگذشت وی بود. انتخابات دومین دوره مجلس شورا، پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷، در جمعه ۲۶ فروردین ۱۳۶۳ برگزار گردید و هاشمی رفسنجانی مجددا انتخاب و در جایگاه ریاست مجلس نشست.وی همچنان از تاریخ ۱۲ تیرماه ۱۳۶۰ تا ۲۶ تیر ماه ۱۳۸۸ با اقامه ۴۲۰ خطبه در نماز جمعه تهران پرکارترین خطیب جمعه در تهران بوده است.
ریاست جمهوری
هاشمی رفسنجانی از سال ۱۳۶۸ش تا ۱۳۷۶ش دو دوره بهعنوان رییس جمهور انتخاب شد. مهمترین دغدغههای این دولت، بازسازی کشور بعد از جنگ هشت ساله بود که ویرانههای زیادی را بر جای گذاشته بود. از این رو برنامه توسعه اقتصادی از اهداف اصلی این دولت بود. سیاست باز اقتصادی و وضع قوانین ضد انحصار، از جمله اقدامات این دوره بوده است. این دولت بعدها به دولت سازندگی مشهور شد. بعدها تا درگذشت هاشمی از برنامههای فرهنگی و سیاسی این دوره انتقاد میشد.
ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام
مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۱۳۶۶ش و به فرمان امام خمینی تشکیل شد و در بازنگری قانون اساسی در سال ۱۳۶۸ش رسماً وارد قانون اساسی شد. ریاست این مجمع از دوره دوم (۱۳۶۸ش) تا درگذشت اکبر هاشمی رفسنجانی بر عهده وی بود. حل اختلافات مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان، حل معضلات و ارائه مشورت به رهبری در تعیین سیاستهای کلی نظام و امور دیگر از وظایف مهم این مجمع به شمار میرود. چشمانداز ۲۰ ساله نظام در دوره ریاست هاشمی بر مجمع، تهیه و آماده شد.
ریاست مجلس خبرگان رهبری
هاشمی رفسنجانی که از دوره اول مجلس خبرگان در این مجلس بهعنوان نماینده تهران حضور داشت، در شهریور ۱۳۸۶ش به دنبال درگذشت علی مشکینی رئیس فقید مجلس خبرگان، در دومین اجلاس سالانه دوره چهارم مجلس خبرگان، به ریاست این مجلس انتخاب شد و در سال ۱۳۸۹ش از ریاست این مجلس کنار رفت.
دانشگاه آزاد اسلامی
هاشمی رفسنجانی، ۳۱ اردیبهشت ۱۳۶۱، در خطبه نماز جمعه تهران برای اولین بار از طرحی به نام دانشگاه آزاد اسلامی سخن گفت. در آذر همان سال، اساسنامه دانشگاه نوشته شد. سرمایه اولیه این دانشگاه، یک میلیون تومان کمک امام خمینی بود و اولین آزمون ورودی آن در اسفند ۶۱ با شرکت ۳۲ هزار داوطلب برگزار شد. این دانشگاه دارای پنج میلیون فارغ التحصیل، ده میلیون متر مربع فضای آموزشی، هفتاد هزار عضو هیات علمی و مدرس تماموقت و نیمهوقت است. هاشمی از زمان تاسیس تا زمان درگذشت، ریاست هیات موسس و هیات امنای این دانشگاه را بر عهده داشت. بعد از درگذشت هاشمی، آیت الله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران، علی اکبر ولایتی را به ریاست هیات موسس این دانشگاه منصوب کرد.دکتر عبدالله جاسبی از۱۳۶۱ تا ۱۳۹۰ ریاست ان را بر عهده داشته است.
هاشمی در سال ۱۳۷۸ش در انتخابات مجلس از تهران کاندیدا شد و رتبه سیام را به دست آورد. او در بازشماری آرا، نفر بیستم شد. در جریان انتخابات، انتقادها و تخریبهایی علیه هاشمی صورت گرفته بود. هاشمی از رفتن به مجلس انصراف داد. او در همین زمینه گفته بود که تشخیص داده است اگر به مجلس برود تبدیل به نقطه اختلاف خواهد شد.
اکبر هاشمی رفسنجانی، در سال ۱۳۸۴ش در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد و در مرحله دوم انتخابات شکست خورد و محمود احمدینژاد به ریاست جمهوری رسید هاشمی همواره از منتقدان اصلی دولت احمدینژاد بود. احمدینژاد نیز در دوره مبارزات انتخاباتی و دوران ریاست جمهوری، همواره از منتقدین سیاستها و عملکرد هاشمی بود.
پانویس
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۳۰.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۳۴.
- ↑ هاشمی، هاشمی رفسنجانی دوران مبارزه، ۱۳۷۶ش، ص۹۶.
- ↑ ، خبرگزاری تسنیم.
- ↑ ، پایگاه اطلاعرسانی کتابشناسی شیعه.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۴۴.
- ↑ هاشمی، هاشمی رفسنجانی دوران مبارزه، ۱۳۷۶ش، ص۱۰۳.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۴۴.
- ↑ هاشمی، هاشمی رفسنجانی دوران مبارزه، ۱۳۷۶ش، ص۱۴۶.
- ↑ هاشمی، هاشمی رفسنجانی دوران مبارزه، ۱۳۷۶ش، ص۱۰۴.
- ↑ روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۵۱.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۷۴.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۸۱.
- ↑ روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۸۵.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۹۶.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۹۹.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۰۶.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۰۶.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۰۶.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۳۴.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۶۸.
- ↑ روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۷۱.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۷۷.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۷۴.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۸۲.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۱۹۴.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۲۰۸ و ۲۰۹.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۲۱۴ و ۲۱۵.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۲۲۴.
- ↑
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۲۴۰.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۲۵۲.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۳۰۲.
- ↑ صحیفه امام، جلد ۲۱، نسخه الکترونیک، صفحه ۵۶. تاریخ بازدید ۹۵/۱۰/۲۳.
- ↑
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۵۶۰.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۵۷۰.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۶۱۹ و ۶۲۰.
- ↑ امام خمینی، صحیفه امام، ۱۳۸۹ش، ج۲۰، ص۴۶۴.
- ↑ ملکافضلی اردکانی، مختصر حقوق اساسی و آشنایی با قانون اساسی، ۱۳۹۱ش، ص۲۵۲.
- ↑
- ↑ متن کامل قانون اساسی، ۱۳۸۸ش، ص۶۱-۶۴، اصل ۱۱۰ و ۱۱۲.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۸۱۲.
- ↑ روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۸۸۲.
- ↑ ، سایت دانشگاه آزاد اسلامی.
- ↑ انتصاب دکتر ولایتی به عنوان رئیس هیأت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی، ، ۱۳۹۵/۱۱/۲ش.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۷۴۸.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۷۵۰.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۷۹۴.
- ↑ شیرعلینیا، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، ۱۳۹۵ش، ص۸۰۴.
منابع
- هاشمی، محسن، هاشمی رفسنجانی دوران مبارزه، تهران، دفتر نشر معارف انقلاب، ۱۳۷۶ش.
- شیرعلینیا، حعفر، روایتی از زندگی و زمانه هاشمی رفسنجانی، نشر سایان، ۱۳۹۵ش.
- صحیفه امام، جلد ۲۱، نسخه الکترونیک، صفحه ۵۶. تاریخ بازدید ۹۵/۱۰/۲۳ش.
- تاریخچه دانشگاه آزاد اسلامی، ، تاریخ بازدید ۱۳۹۵/۱۱/۲ش.
- کتابشناسی آیتالله هاشمی رفسنجانی، ، تاریخ بازدید ۹۵/۱۰/۲۱ش.
- انتصاب دکتر ولایتی به عنوان رئیس هیأت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی، ، ۱۳۹۵/۱۱/۲ش.
پیوند به بیرون
- روحانیان فعال در انقلاب اسلامی ایران
- امامان جمعه تهران
- نمایندگان مجلس خبرگان رهبری در ایران
- مفسران شیعه قرن ۱۴ (شمسی)
- مفسران شیعه قرن ۱۵ (قمری)
- شاگردان امام خمینی
- شاگردان علامه طباطبایی
- مدفونان در حرم امام خمینی
- شاگردان آیتالله بروجردی
- اعضای حزب جمهوری اسلامی ایران
- رئیسان مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران
- شاگردان سید محمد محقق داماد
- روحانیان سیاستمدار شیعه
- شاگردان علی مشکینی
- نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران
- رئیسجمهورهای جمهوری اسلامی ایران
- دانشآموختگان حوزه علمیه قم (پس از سال ۱۳۰۰ شمسی)
- نمایندگان امام خمینی در نهادهای جمهوری اسلامی ایران
- زندانیان حکومت پهلوی